1. Anasayfa
  2. Sağlık

Distimi Nedir?

Distimi Nedir?
Distimi Nedir
0

Distimi Nedir?

 

Distimi olarak da adlandırılan kalıcı depresif bozukluk, sürekli ve uzun vadeli (kronik) bir depresyon şeklidir. Normal günlük yaşantınıza olan ilginizi kaybedebilir, umutsuz hissedebilirsiniz, üretkenlikten yoksun olabilirsiniz ve düşük benlik saygınız ve genel bir yetersizlik hissine sahip olabilirsiniz. Bu duygular yıllarca sürer ve ilişkilerinize, okulunuza, işinize ve günlük yaşantınızaönemli ölçüde müdahale edebilir.

Kalıcı depresif bozukluğunuz varsa, mutlu anlarda bile iyimser olmakta zorlanabilirsiniz, kasvetli bir kişiliğe sahip, sürekli şikayet eden veya eğlenmekten aciz olarak tanımlanabilirsiniz. Kalıcı depresif bozukluk majör depresyon kadar şiddetli olmasa da, mevcut depresif ruh haliniz hafif, orta veya şiddetli olabilir.

Kalıcı depresif bozukluğun kronik doğası nedeniyle, depresyon belirtileriyle başa çıkmak zor olabilir, ancak bu durumun tedavisinde konuşma terapisi (psikoterapi) ve ilaç tedavisi etkili olabilir.

Distimi Belirtileri

Distimi Nedir
Distimi Nedir

Kalıcı depresif bozukluk semptomları genellikle birkaç yıl içinde gelir, geçer ve yoğunlukları zamanla değişebilir. Ancak tipik olarak semptomlar bir seferde iki aydan fazla kaybolmaz. Ek olarak, kalıcı depresif bozukluktan önce veya sırasında majör depresyon atakları meydana gelebilir. Buna çift depresyon denir.

Kalıcı depresif bozukluğun semptomları önemli bozulmaya neden olabilir ve şunları içerebilir:

  • Günlük aktivitelere karşı ilgi kaybı
  • Üzüntü, boşluk veya moral bozukluğu
  • Umutsuzluk
  • Yorgunluk ve enerji eksikliği
  • Düşük benlik saygısı, özeleştiri veya yetersiz hissetme
  • Konsantre olmada ve karar vermede sorun
  • Sinirlilik veya aşırı öfke
  • Azalan aktivite, etkinlik ve üretkenlik
  • Sosyal yaşantıdan kaçınma
  • Geçmişle ilgili suçluluk duyguları ve endişeler
  • İştahsızlık veya aşırı yeme
  • Uyku problemleri
  • Çocuklarda kalıcı depresif bozukluğun semptomları depresif ruh hali ve sinirliliği içerebilir.

Ne Zaman Doktora Gidilmeli

Bu duygular çok uzun zamandır devam ettiğinden, her zaman hayatınızın bir parçası olacaklarını düşünebilirsiniz. Ancak kalıcı depresif bozukluk belirtileriniz varsa tıbbi yardım alın.

Belirtileriniz hakkında birinci basamak doktorunuzla konuşun. Veya doğrudan bir akıl sağlığı uzmanından yardım isteyin. Bir akıl sağlığı uzmanıyla görüşme konusunda istek sizseniz, ister bir arkadaşınız ister sevdiğiniz biri, bir öğretmen, bir inanç lideri veya güvendiğiniz bir başkası olsun, tedavide size rehberlik edebilecek başka birine ulaşın.

Kendinize zarar verebileceğinizi veya intihara teşebbüs edebileceğinizi düşünüyorsanız, yerel acil durum numaranızı arayın.

Distimi’nin Nedenleri

Kalıcı depresif bozukluğun kesin nedeni bilinmemektedir. Majör depresyonda olduğu gibi, birden fazla nedeni olabilir, örneğin:

Biyolojik farklılıklar: Kalıcı depresif bozukluğu olan kişilerin beyinlerinde fiziksel değişiklikler olabilir. Bu değişikliklerin önemi hala belirsizdir, ancak sonunda nedenleri tam olarak belirlemeye yardımcı olabilirler.

Beyin kimyası: Nörotransmiterler, depresyonda muhtemelen rol oynayan, doğal olarak oluşan beyin kimyasallarıdır. Son araştırmalar, bu nörotransmiterlerin işlevindeki ve etkisindeki değişikliklerin ve duygudurum dengesinin korunmasında yer alan nöro devrelerle nasıl etkileştiklerinin depresyon ve tedavisinde önemli bir rol oynayabileceğini göstermektedir.

Kalıtsal özellikler: Kalıcı depresif bozukluk, kan bağı bulunan akrabalarının da durumu olan kişilerde daha yaygın görünmektedir.

Yaşam olayları: Majör depresyonda olduğu gibi, sevilen birinin kaybı, maddi sorunlar veya yüksek düzeyde stres gibi travmatik olaylar, bazı insanlarda kalıcı depresif bozukluğu tetikleyebilir.

Risk faktörleri: Kalıcı depresif bozukluk genellikle erken yaşta başlar (çocuklukta, gençlik yıllarında veya genç yetişkinlik döneminde) ve kroniktir. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere bazı faktörlerin kalıcı depresif bozukluk geliştirme veya tetikleme riskini artırdığı görülmektedir:

Major depresif bozukluğu veya diğer depresif bozuklukları olan birinci dereceden bir akrabaya sahip olmak
Sevilen birinin kaybı veya maddi sorunlar gibi travmatik veya stresli yaşam olayları
Düşük benlik saygısı ve çok bağımlı, özeleştirel veya kötümser olma gibi olumsuzluk içeren kişilik özellikleri
Kişilik bozukluğu gibi diğer akıl sağlığı bozukluklarının geçmişi

Sağlık bölümünde bu tarz bir çok bilgiye ulaşabilirsiniz.

Kaynakça

www.mayoclinic.org

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir