1. Anasayfa
  2. Finans

Kredi Sicili Ne Zaman Düzelir? Kredi Sicili Nasıl Temizlenir?


0
Kredi Sicili Ne Zaman Düzelir
Kredi Sicili Ne Zaman Düzelir

Kredi Sicili Nasıl Düzelir

Evde kaldığımız şu zamanlarda korona virüsün etkisiyle milyonlarca insan işinden oldu ve borçlar giderek arttı.Vatandaşlarımız borçlarını ödeyemeyince kredi sicilleri bozuldu. Bende bunu düşünerek bu yazıyı yazmaya karar verdim.Bu yazımda sıkça sorulan sorular olan kredi sicili ne zaman düzelir, kredi sicili nasıl temizlenir, banka sicil temizleme sorularının cevaplarını bulacaksınız.

Ayrıca kredilerle ilgili diğer yazılarımı okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum.

>> Kredi Başvurusu Neden Onaylanmaz ?

>> En Düşük Faiz ile Kredi Borcu Yapılandırma

>> Kredi Notu Düşüklere Kredi Veren Bankalar

>> Kredi Notu Kaç Ayda Yükselir ?

Kredi Sicili Ne Zaman Düzelir, Nasıl Temizlenir?

Ödenmemiş kredi ve kredi kartı borçları, vergi borçları veya kamu cezaları; yapılan uyarılar doğrultusunda 180 gün içinde hâlâ ödemeye başlanmadığı takdirde yasal takibe alınmaktadır. Bu süreçte hesaplarınız bloke edilir ve borçlarınız icraya düşer. Bu da Merkez bankası da dahil olmak üzere tüm bankalarda kayıtlı olan kredi sicili hesabının bozulmasına neden olur.

Kredi Sicili Nedir?

Kredi sicili diğer adıyla banka sicili; bu zamana kadar bankalarda ve kamuda yaptığınız tüm finansal işlemlerin kayıt altına alındığı bir sistemdir. Kredi kartlarınız, ödemeleriniz, vergi borçlarınız, aldığınız krediler ve faturalar tek tek bu sistemde toplanır. Tüm bankalar kredi veya kredi kartı başvurusunda bulunanlar için kredi sicilini baz alır. Müşterinin kredi sicili temiz ise daha önce vadesi geçmiş ve yasal takibe düşmüş borcu yok demektir, bu da güvenilir ve borcuna sadık olduğunu gösterir. Böylece kişiye anında kredi verilir. Eğer kredi sicili bozuk ise bankalarda pek şansı yok demektir. Kredi sicilini olumsuz etkileyen durumlar özellikle kredi kartı ve kredi borcu, protestolu senet borcu ve karşılıksız çeklerdir. Ancak bazı şartlar yerine getirildiği müddetçe tüm süreci iyileştirmek ve kredi sicili temizlemek mümkündür.

Banka Sicili Temizleme

Kredi sicili temizlemek kolay olmasa da imkânsız değildir. Takibe alınan tüm borçlar ödenip dosyalar kapatıldığı takdirde kredi sicili temizlenebilir. Yapılandırdığınız kredilerin ilk taksitlerini ödemeye başladığınız da takip süreciniz başlar. Süreç boyunca ödemelerinizi düzenli yaptığınız durumda 5 yıl içinde banka sicili temizlemek mümkün oluyor.

Sicil Affı

Pandemi süreci içerisinde alınan kararlara göre, bu dönemde çekilen krediler notlara yansımayacak. Bu durum sicil affı bekleyenler için bir umut oldu. Banka sicili düşük olanlara kredi verilmediği için mağdur olanlar olası düzenlemelerle kredi çekmelerinin önünü kesen hukuki engellerin kaldırılmasını bekliyor. Getirilecek olan yeni af paketinde kredi sicil affı da eklenirse binlerce kişinin mağduriyeti giderilecek.

 

Kredi Sicil Sorgulama

Kredi sicilinizin temiz olup olmadığını öğrenmek çok kolay. İnternet üzerinden anında başvuru yapıp sicil raporunuzu alabilirsiniz. Bunun en güvenilir yolu da Merkez Bankası’dır. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’na ait olan https://www.tcmb.gov.tr/ adresine girdiğinizde karşınıza bir bildirim sayfası geliyor. Bu bildirime tıkladığınızda kara listede yer alıp almadığınızı gösteren risk merkezi sayfasına yönlendiriliyorsanız. Böylece kredi sicil sorgulama işlemini online olarak rahat ve güvenli bir şekilde yapmış oluyorsunuz.


Bu yazımda kredi sicili ne zaman düzelir, kredi sicili nasıl temizlenir, banka sicil temizleme sorularının cevaplarını kısa bir şekilde anlattım. Umarım kredi sicili ne zaman düzelir yazımın size faydası dokunur.

Gelsin paralar bölümünde evde para nasıl kazanılır ile ilgili birçok yazı paylaşacağım yeni yazılarımı mutlaka okuyun.

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir